Ankiety zdrowotne > Kawa z mlekiem czy bez?

Kawa z mlekiem czy bez?
Kawę zawsze piję z mlekiem

A co Ty o tym myślisz?

TAK
NIE

Ludzie od wieków z upodobaniem piją kawę. Początkowo pili ją na wzór wschodni – bez dodatków. Dopiero około XVIII wieku wprowadzili urozmaicenie w postaci mleka, cukru, słodkiej śmietanki, a nawet soli. Tak się rozsmakowali w słodkich dodatkach, że gorzką czarną kawę pili już tylko w okresie postu jako formę umartwiania ciała.

Współcześnie kawę pije się na setki sposobów - każdy miłośnik ma z pewnością swój ulubiony. Trzeba jednak pamiętać, że to, w jaki sposób kawa jest przygotowana i z czym podawana ma istotne znaczenie, szczególnie dla układu pokarmowego. Kawa działa silnie drażniąco szczególnie na żołądek i jelito, dlatego nie jest polecana osobom, które mają z nimi jakiekolwiek problemy. Szczególnie osoby z chorobą wrzodową powinny zwrócić uwagę na liczbę wypijanych filiżanek. Dlaczego? Bo kawa zawiera wiele substancji drażniących śluzówkę, a do tego ma niskie pH, czyli jest po prostu kwaśna. Ratunkiem może być dodanie mleka lub śmietanki. Te produkty mają dosyć wysokie pH, co neutralizuje kwaśny odczyn kawy i powoduje mniejsze podrażnienie układu pokarmowego. Ale i z tym możesz sobie poradzić - jeśli nie lubisz kawy z mlekiem, a Twój układ pokarmowy źle reaguje na czarną mocną kawę, to możesz zastąpić ją jej bezkofeinową odmianą, która pozbawiona jest substancji drażniących i może być pita również przez osoby wrażliwe.

Innym rozwiązaniem jest trzymanie się zasady, że kawę zawsze pije się po posiłku, a nigdy – przed! Trzeba również unikać przygotowywania kawy „po turecku”. Po zaparzeniu powstaje zawiesina, która bardzo silnie podrażnia żołądek. Z drugiej strony przeciwnicy „mleczenia” argumentują, że dodanie mleka zupełnie zmienia smak kawy, a do tego zwiększa wartość kaloryczną napoju. Sama kawa nie ma prawie wcale kalorii, ale już dodanie do niej mleka – zwiększa ich liczbę i to znacznie. Kawa z mlekiem o zawartości tłuszczu 3,2% to już około 80 kcal. Doliczając jeszcze około 30 kcal na każdą łyżeczkę cukru i 50 kcal na odrobinę bitej śmietany – okaże się, że niewinna filiżanka ulubionej kawy to prawie 200 kcal! Zwolennikom kawy z mlekiem pozostaje zachowanie kalorycznego umiaru. Natomiast ci, który wolą aromatyczną, czarną i mocną kawę niech dbają o swój układ pokarmowy. Naukowcy dowodzą, że jedna mała filiżanka kawy dziennie ma korzystny wpływ na zdrowie i może uchronić przed wieloma poważnymi chorobami.

Rozwiąż ankietę i sprawdź, ile pamiętasz z artykułu. Pamiętaj, że w niektórych pytaniach mogą być nawet dwie dobre odpowiedzi!


Kawa z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki jest mniej szkodliwa dla układu pokarmowego, ponieważ:
Mleko dodatkowo obniża pH, co jest lepsze dla żołądka.
Jest mniej kwaśna niż kawa bez mleka.
Bardziej drażni śluzówkę układu pokarmowego.
Czarna kawa (możesz wybrać więcej niż jedną odpowiedź):
Jest dobra tylko dla odchudzających się.
Silnie pobudza i wzmaga koncentrację, bardziej, niż kawa bez mleka.
Pita w umiarkowanych ilościach ma korzystny wpływ na zdrowie.
Kaloryczność czarnej kawy (możesz wybrać więcej niż jedną odpowiedź):
Pitej bez cukru i mleka – jest prawie zerowa.
Z cukrem, mlekiem i bitą śmietaną – jest znaczna, dlatego osoby na diecie powinny ją uwzględnić w swoim planie żywieniowym.
Spada razem z temperaturą – im kawa chłodniejsza, tym mniej ma kalorii.
reklama
"Nikt lepiej nie może zadbać o nasze zdrowie niż my sami. Znaczną część informacji na ten temat dostarczyć potrafią serwisy internetowe, spośród których szczególnie warto pamiętać o Zdronet.pl"
Prof. dr hab. Andrzej Szczeklik