Podpieranie i podtrzymywanie owoców
Podtrzymywanie owoców truskawki
Podtrzymywanie owoców jest ważnym zabiegiem w produkcji truskawek, szczególnie w uprawie pod osłonami. Zapobiega ono uszkodzeniom owoców, poprawia wentylację oraz ułatwia zbiory. Do podtrzymywania owoców truskawek wykorzystywane są taśmy z PVC. Są one odporne na promieniowanie UV, łagodnie zakończone i pozbawione ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować uszkodzenia owoców.
Podpieranie malin lub jeżyn
Gdy krzewy rozwijają się zdrowo i obficie owocują, mogą wytwarzać znaczną ilość owoców. Choć jest to pożądany rezultat z perspektywy plantatora, może prowadzić do nadmiernego obciążenia roślin. Kiedy owoce dojrzeją, stają się ciężkie, co może skutkować wyginaniem się lub nawet łamaniem pędów. Dowiedz się jak je podpierać.
Trzmiele do zapylania plantacji owoców miękkich
Zapylanie owoców jagodowych to jeden z kluczowych momentów w trakcie uprawy owoców. To od niego w znacznym stopniu uzależniona jest wielkość plonów, a co za tym idzie — opłacalność uprawy. Nie warto tak istotnego obszaru zostawiać naturalnie występującym
w środowisku owadom zapylającym. I choć pszczoły miodne i murarki ogrodowe są świetnymi zapylaczami, wiele czynników może zniechęcić je do zapylenia uprawy. Niskie temperatury powietrza, zachmurzenie czy nawet bliskość innej uprawy, o atrakcyjniejszym
dla nich pyłku. To wszystko może sprawić, że kwiaty nie zostaną zapylone na czas. Aby zapewnić optymalne zapylenie swoich roślin, warto wprowadzić do uprawy trzmiele zapylające. Wylatują one z ula nawet przy niesprzyjającej pogodzie (>8⁰C) i pozostają
aktywne nawet do 18 godzin. Rzadko też opuszczają uprawę, a ze względu na gorsze niż u pszczół umiejętności lotnicze — rzadziej przenoszą się na inne plantacje.