Pokazywanie postów oznaczonych etykietą MIEJSCA. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą MIEJSCA. Pokaż wszystkie posty

6/27/2018

Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków

Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else,  Sheraton Grand Kraków
W minionym tygodniu mieliśmy okazje przetestować mega wypasione burgery, które są serwowane w restauracji SomePlace Else w hotelu Sheraton Grand Kraków. Co w nich takiego niezwykłego? 


Menu Jack & Burger zostało zainspirowane smakami różnych zakątków świata. Poza tradycyjnymi pozycjami zbudowanymi na najlepszej wołowinie Angus czy polskiej wołowinie sezonowanej, pochodzącej od lokalnych dostawców, znajdziecie w nim jagnięcinę, ryby, krewetki, kaczkę a nawet wegetariańską wariację z tofu w roli głównej. 






W ramach promocji Jack & Burger, polegającej na pairingu burgerów z whiski możecie wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych burgerów i zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski.
No cóż, warto spróbować każdej propozycji :)




Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym z koperkiem - a do tego szklaneczka Gentleman Jack. Bardzo fajna była też lżejsza wersja w stylu azjatyckim z krewetkami, do której szef kuchni poleca Jack Daniel's Tennessee Fire. Oczywiście jeśli lubicie inne alkohole zamówione burgery możecie degustować z piwami kraftowymi czy też winami np. z polskich winnic, które w hotelu Sheraton Kraków także znajdziecie. 





11/27/2017

Hotel od kuchni. Zamek Ryn

Hotel od kuchni. Zamek Ryn
Kochani dziś gratka dla miłośników podróży po Polsce, luksusowego wypoczynku i dobrej zabawy - Zamek Ryn****, wyjątkowy hotel pięknie położony w samym sercu Mazur, XIV-wieczny Zamek Krzyżacki, miejsce z ogromną tradycją, także kulinarną.

W poszukiwaniu złotej polskiej jesieni wybraliśmy się pod koniec września do Krainy Wielkich Jezior Mazurskich na romantyczny weekend we dwoje i tak trafiliśmy do tego niezwykłego miejsca tworzonego w wielką pasją i smakiem. Korzystając z okazji zadaliśmy też kilka pytań szefowi zamkowej kuchni, Ireneusz Koniuszek nie tylko uchylił nam drzwi do swojego kulinarnego królestwa ale również podzielił swoim przepisem, który my udostępniamy Wam poniżej.


4/03/2017

Hotel od kuchni. New Wave w Wiśle

Hotel od kuchni. New Wave w Wiśle
W połowie marca wybraliśmy się w głąb Beskidu Śląskiego do Hotelu New Wave w Wiśle. Kameralny hotel ulokowany jest na malowniczym wzgórzu Parecznika ok. 15 minut spacerkiem od centrum. Jest to orientacyjny czas zejścia wejście pod górkę może trwać trochę dłużej lub krócej, jeśli skorzystacie z miejscowych taksówek  ;).  Na wypoczywających w Wiśle czekają szlaki piesze i rowerowe wśród pięknych krajobrazów Beskidu Śląskiego a w sezonie zimowym wyciągi narciarskie, trasy biegowe i zjazdowe. Jakby ktoś chciał zacząć karierę w skokach narciarskich też znajdzie tu sprzyjające warunki :) 


12/01/2015

Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA

Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA
Wśród malowniczych wzgórz Wyżyny Miechowskiej, w odległości zaledwie 50 kilometrów od tętniącego życiem i owianego smogiem Krakowa, znajduje się Hotel Mercure Racławice Dosłońce Conference and Spa****. 
Swoim gościom oferuje nie tylko komfortowe noclegi i wyjątkowe centrum SPA ale również liczne atrakcje i możliwość aktywnego wypoczynku wokół obiektu oraz pobliskie atrakcje turystyczne. 
Dla miłośników turystycznego zwiedzania min. Małopolski Szlak Bożogrobców z Bazyliką Grobu Bożego w Miechowie, miejsce historycznej bitwy pod Racławicami, Dworek Zacisze oraz malownicze młyny doliny Szreniawy. Dla aktywnych sportowo - kort tenisowy, boisko do siatkówki plażowej, golf, rowery, nordic walking, aqua aerobic, jazdę konną i wiele innych. 

7/23/2015

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój
Dzięki Bosch Home Polska, a dokładniej dzięki zdobyciu głównej nagrody w wSPAniale zmiksowanym konkursie, wybraliśmy się do Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, gdzie Janusz Myjak Szef Kuchni prowadzi warsztaty kulinarne w ramach Akademii Gotowania.

Tematem warsztatów miało być sushi i dania Dalekiego Wschodu. Sushi uwielbiam jednak jego przygotowanie nigdy nie było moją mocną stroną, tym większa radość z możliwości podszkolenia się pod okiem specjalisty.
Sam Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój odwiedzaliśmy po raz kolejny więc nadarzyła się okazja sprawdzenia, czy nadal oferuje wysokie standardy obsługi gości jakie pamiętaliśmy z przed kilku lat oraz spojrzenia na niego przez pryzmat kuchni :) .


7/07/2015

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
Trochę relaksu w hotelowym spa, jakieś zabiegi, dużo zwiedzania i kuchnia regionalna. Tak zapowiadał się weekendowy wypad na Mazury do Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Malowniczo położony wśród morenowych wzniesień pięciogwiazdkowy hotel kusi gości urokliwą lokalizacją, nowoczesnym centrum spa oraz bogatą ofertą Kosmetycznego Instytutu, będącego wizytówką hotelu. Nas najbardziej interesowała jednak kuchnia, z której hotel również słynie - dwie restauracje, w tym jedna z rekomendacją Slow Food Polska i Gault & Millau Polska.

Jako event designer odwiedzam kilkadziesiąt hoteli w ciągu roku i nie ukrywam, że zawsze mam nadzieję znaleźć w nich namiastkę domu i warunki, w których można się wyciszyć i odpocząć. Jako blagierka kulinarna nieustannie tropię ciekawe smaki. Niestety, w praktyce w obydwu przypadka bywa różnie.



5/15/2015

Na tropie belony - Jastarnia

Na tropie belony - Jastarnia
W maju Jastarnia świeci pustkami, mimo że już wiosna na dobre, powoli budzi się z zimowego letargu i nieśpiesznie przygotowuje na przyjęcie turystów w nowym sezonie. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku nic ciekawego nie może się tu wydarzyć. 

Właśnie w maju powinni tu przyjechać pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych smaków, żeby spróbować świeżej belony, wyjątkowej ryby morskiej, która w połowie maja przypływa na tarło do Zatoki Puckiej. 







Z wyglądu podobna do węgorza, z wydłużoną szczęką przypominającą ptasi dziób z licznymi, ostrymi zębami, zielono-seledynowym połyskiem skóry i zielonym kręgosłupem. Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :).  



Nie bacząc na pogodę i inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony, bo sezon na nią tak jak na truskawki trwa krótko i szybko się kończy. Ryba dorasta do 1 m długości. Cena wędzonej ryby 8 złotych/szt.





Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka

Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak ilość gatunków ryb i potraw z ich użyciem dostępnych w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy :)



Pomiędzy zatoką a otwartym morzem, jeszcze w czasach przedwojennych, usadowił się Dom Zdrojowy niczym statek kosmiczny, który wylądowała na leśnej polanie. Obecnie to czterogwiazdkowy Hotel SPA & Family. Przestronne i funkcjonalnie wyposażone pokoje z dużymi tarasami, strefa spa, gabinety zabiegowe oraz basen z widokiem na las, park linowy i niedużą latarnię morską. Restauracja serwuje tradycyjną kuchnię polską i europejską, ale i tu nie znajdziecie w menu dań kaszubskich :(. Odwiedzanie takich miejsc poza sezonem ma swoje plusy, można się w spokoju relaksować, niezależnie od pogody. 



Hotel położony jest tuż nad morzem w otoczeniu pięknego lasu, przez który schodzi się schodami wprost na piaszczystą plażę.


W maju również na plaży cisza, spokój, szum fal i nieliczni miłośnicy opalania, którzy nie zwracając uwagi na dość śliny i chłodny wiatr sprawnie rozstawiają parawaniki by w ich zaciszu wygrzewać się na słońcu :). 

Belona teoretycznie występuje również w okolicach Helu. Z Jastarni można się tam dostać nową kolejką podmiejską, w ciągu 13 minut bez stania w korkach dojeżdża do stacji kolejowej skąd wszędzie blisko. W restauracjach nad morzem duży wybór ryb z wyjątkiem belony, a w menu w zakładce "dania kaszubskie" najczęściej śledzie na kilka sposobów. Korzystając z pobytu nad morzem i podróżowania bez auta można zdegustować regionalne piwa. Jedne z ciekawszych oferują Browar Amber i Staropolski Browar Regionalny.      




4/21/2015

Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku

Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku
Coraz bardziej osacza nas świat syntetycznych smaków i zapachów, które mają maksymalnie uprzyjemnić nam jedzenie, i często sprawić, że będziemy chcieli jeść je częściej i w większych ilościach. Marketing zapachowy ma już dobrze ugruntowaną pozycję na runku. Aromatyczne olejki, dawniej używane do relaksu i pielęgnacji, otulały ciała i umysły niewidzialną magią, unosiły w powietrzu, przenosiły do egzotycznych krajów, koiły skołatane nerwy dając poczucie bezpieczeństwa. 

Dziś aromoterapię serwują nam nie tylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować tego pieczywa?? Cudowny zapach krąży między półkami z żarówkami, ściereczkami i ubraniami, wabiąc klientów na stoisko z pieczywem. Sztab chemików w laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu.   
Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w pracującej na pełnych obrotach palarni przy plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze nosy wyczują także azjatycką kopi luwak ;).
W okolicach wyspy cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy  okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy. 
Wanilina z kolei zdobyła uznanie w biurach nieruchomości jako środek wywierania wpływu na kupujących lub wynajmujących. Wystarczy rozpylić w powietrzu kilka kropli, żeby potencjalny klient "poczuł się jak w domu".

Zapach jest bardzo ważny przy komponowaniu potraw. Jedzenie bez zapachu może nie smakuje jak trawa (z całym szacunkiem dla krowy i innych przeżuwaczy), ale jest ubogą namiastką pokarmów pozbawiając nas wielu przyjemności i bogactwa samego smaku.   

Nad istotą kuchni pochyliła się Monika Kucia - kuratorka i dziennikarka kulinarna, m.in. autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię w czasie prezydencji Polski w UE, oraz współautorka z Kurtem Schellerem książki "Kuchnia Polska, jakiej nie znacie"  - prowadząc bardzo interesujące spotkanie "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku
17 kwietnia pasjonaci kulinarni, dziennikarze i blogerzy spotkali się w Centrum Domowych Inspiracji i pod okiem szefa kuchni - Julity Strzałkowskiej, założycielki portalu kulinarnego WrzacaKuchnia.pl, przekuli teorię w praktykę, wysmażyli niezłe steki i upichcili kilka ciekawych potraw soczyście doprawionych sosami Kikkoman i pikantnym Tabasco. Nie zabrakło też zdrowej żywności Bonduelle oraz Kupiec dostarczonej przez frisco.pl

Uczestnicy spotkania mogli prowadzić kulinarne eksperymenty zakończone smacznymi efektami i jednocześnie przetestować jakość i innowacyjność urządzeń kuchennych marek Bosch i Siemens, znajdujących się w bogato wyposażonym Centrum Domowych Inspiracji. Popijając doskonałą kawę z najnowszych ekspresów ciśnieniowych marki Simens można było podpatrzeć ciekawe pomysły aranżacyjne i funkcje sprzętów AGD lub dopytać o szczegóły profesjonalną obsługę Centrum.  

Po powrocie do własnej kuchni, wyposażona w nową wiedzę i pomysły na poszukiwanie istoty smaku postanowiła wyekstrahować sobie własną niebiańską miksturę kulinarną, która w znacznym stopniu może podnieść walory smakowe i estetyczne przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Pozyskawszy materiał, kwiaty fiołka wonnego z własnego mini ogródka, już po godzinie mogłam się cieszyć cudownym, wyjątkowym, z długim okresem przechowywania (w lodówce) syropem fiołkowym. Ten pospolity chwast jadalny, dostarcza smacznych listków i kwiatów, które niestety szybko przekwitają. Kandyzowane kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy.   




3/11/2015

Hotel od kuchni. Wrząca kuchnia w sennym Ciechocinku, czyli warsztaty kulinarne z firmą MPM

Hotel od kuchni. Wrząca kuchnia w sennym Ciechocinku, czyli warsztaty kulinarne z firmą MPM
Na fali "Przepisu na sukces", konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę MPM AGD S.A., w pierwszy weekend marca zawitaliśmy do sennego poza sezonem, zimnego i deszczowego Ciechocina. Pierwsze wrażenie nie zapowiadało aż tak intensywnego weekendu, wysokiej temperatury w kuchni i innych atrakcji, przygotowanych przez organizatora.
  
MPM AGD S.A. to polski producent sprzętu gospodarstwa domowego i właściciel dwóch hoteli Villa Park MED & SPA w Ciechocinku oraz Głęboczek Vine Resort & SPA, więc nie dziwi, że jeden z nich został wybrany na miejsce kursu kulinarnego podsumowującego konkurs, tym bardziej, że regularnie odbywają się w nim pokazy Live Cooking Show. Dla mnie najmilszym zaskoczeniem była ekipa kulinarna z ww. hoteli, która została postawiona w stan gotowości bojowej i do dyspozycji uczestników kursu.  



Jak się gotuje w profesjonalnej kuchni pokazywali nam m.in. Rober Kołakowski szef kuchni z Villa Park MED & SPA w Ciechocinku i Marian Frankowski szef kuchni z Głęboczek Vine Resort & SPA, gdzie tworzy autorskie menu w restauracji Morellino, od 2014 r. z rekomendacją Slow Food. 

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger