EEC 2019: Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego (relacja+zdjęcia)
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 21-05-2019, 13:47
- Aktualizacja: 21-05-2019, 14:48
Choć dzisiejszy konsument chce próbować nowości i odżywiać się zdrowo, jest też bardzo tradycyjny i niechętnie płaci dodatkową premię za bardziej ekologiczny produkt lub opakowanie. Nowe sposoby dystrybucji i nisze są szansą dla start-upów, które zaczynają podgryzać pozycję dużych graczy. Ci z kolei odpowiadają przejęciami i wejściem w nowe kategorie produktowe - to główne wnioski z debaty "Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego" na Europejskim Kongresie Gospodarczym EEC 2019.
Uczestnicy debaty "Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego" na EEC 2019, fot. PTWP
Wstępem do debaty była prezentacja Artura Marszałkiewicza, partnera zarządzającego, Corporate Finance, CRIDO
- Mamy trend na ekologię, młodsze pokolenie nie gotuje, kupuje mniej i zgodnie z zasadą "im mniej, tym lepiej". Liczy się jakość. Polski rynek żywności ekologicznej jest wciąż niewielki, ale będzie rósł. Będziemy jeść mniej mięsa, choć dzisiejsze poziomy spożycia są wysokie. Wszystko, co jemy powinno mieć coraz niższy wpływ na środowisko, jeśli opakowanie to najlepiej biodegradowalne, zwłaszcza, że na horyzoncie szykuje się zakaz wykorzystywania butelek PET - mówił.
Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)