Wiadomości z Mysłowic

Miał być węgiel, a jest miał

  • Dodano: 2016-10-11 18:30

Proces wydobycia oraz obróbki węgla kamiennego wiąże się z powstawaniem produktów ubocznych. Miał jest właśnie jednym z nich. To najbardziej rozdrobniona forma czarnego kruszcu, a zarazem jedno z popularnych paliw stałych, po które sięgają nie tylko elektrownie i elektrociepłownie, ale również gospodarstwa domowe.

Czym jest miał węglowy?

Węgiel kamienny wydobywany w kopalniach dzieli się na typy, sortymenty oraz klasy. Podstawę podziału węgla na sortymenty stanowią graniczne wielkości ziaren tego surowca. Wśród sortymentów wyróżniamy trzy rodzaje węgla: gruby, średni i miałowy. Miał węglowy należy oczywiście do tej trzeciej grupy. Miał węglowy jest niczym innym, jak węglem o ziarnach wielkości nie przekraczającej sześciu milimetrów.

Parametry miału węglowego

Najważniejszą cechą miału węglowego, wpływającą na jego jakość, jest kaloryczność, czyli wartość energetyczna, nazywana również wartością opałową. Im jest ona wyższa, tym więcej oddanego ciepła. Przy wykorzystaniu miału o wysokiej kaloryczności możemy szybciej ogrzać pomieszczenie, spalając przy tym zdecydowanie mniej paliwa.

Miał węglowy dobrej jakości nie może zawierać żadnych sztucznych dodatków, które zwiększałyby jego wagę. Powinien być natomiast
odpowiednio zgranulowany. Bardzo istotny jest także niski poziom spiekalności. Zawartość siarki powinna mieścić się w przedziale między 0,61% do 1,01%. Niezwykle ważny jest również poziom wilgotności. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że mokry miał węglowy w znaczący sposób przyspiesza korozję kotła lub blokuje się w koszu, co skutkuje jego samoistnym wygaszaniem. Prawidłowo zwilżony miał powinien przypominać wilgotną ziemię. Ułatwia to również ogromnie jego transport. Zbyt suchy miał powoduje duże pylenie, co jest niezwykle uciążliwe np. podczas wrzucania go to kotła. Koleiny istotny parametr miału węglowego to wytwarzanie stosunkowo niskiej ilości popiołu. Brak zamieszczeń mechanicznych również wpływa na jakość opału.

Do czego służy miał węglowy i w jaki sposób go używać?

Miał węglowy, z racji swojej drobnej postaci, bywa stosowany głównie w osiedlowych kotłowniach, w różnego rodzaju instytucjach, urzędach, szkołach i przedszkolach oraz szpitalach, które posiadają własne centralne ogrzewanie. Znajduje również zastosowanie w warunkach domowych. Palenie miałem okazuje się bowiem dosyć opłacalne, biorąc pod uwagę systematycznie rosnące ceny węgla oraz ceny różnego typu paliw alternatywnych. Do niedawna wykorzystanie miału do celów grzewczych ograniczały mocno czynniki ekologiczne. Jednak sytuacja uległa zmianie wraz z pojawieniem się na rynku bardziej nowoczesnych filtrów przeciwpyłowych. To właśnie dzięki nim kotłownie miałowe zyskują swoja drugą szansę i stanowią alternatywę pozwalającą na oszczędniejsze ogrzewanie.

Miał węglowy można palić sam, a także używać go jako uzupełnienie innego opału, charakteryzującego się się niższą kalorycznością. Dodatkową cechą miału jest jego powolne spalanie. W związku z tym, okazuje się on bardzo wygodnym surowcem, do stosowania w gospodarstwach domowych. Na jego konkurencyjność z pewnością ma wpływ spora dostępność miału pakowanego. Taka forma znacznie ułatwia porcjowanie, w piecach wyposażonych w specjalny podajnik.

Efektywne palenie miałem węglowym jest możliwe. Jednak, poza jakością miału, warto zwrócić uwagę również na wybór odpowiedniego kotła. Powinien to być piec z górnym spalaniem. Piec do ogrzewania miałem powinien posiadać odpowiednio dobraną moc, nadmuch, sterownik z algorytmem PID lub innym zapewniającym prace ciągłą oraz specjalny kocioł do miału.

Kocioł mia­łowy powinien być łado­wany raczej do pełna i roz­pa­lany od góry. Taki sposób zalecają instrukcje obsługi kotłów miałowych. Nadmuch powinien być odpowiednio wyregulowany. Stała temperatura pracy kotła jest bowiem gwarancją jego prawidłowej pracy. Właściwa regulacja nadmuchu sprawia, że na wierzchu zasypu tworzy się warstwa żaru, a z paleniska nie unosi się siwy dym. Aby palić miałem bez problemu, wcale nie jest konieczne jego namaczanie, choć taka jest obiegowa opinia.

Artykuł poleca KInvestments - węgiel rosyjski

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu m-ce.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.