DLACZEGO W GASTRONOMII WARTO STOSOWAĆ NAŚWIETLACZ DO JAJ?

Naświetlacze do jaj w gastronomii – idealne rozwiązanie w obowiązkowych procedurach wyparzania (HACCP).

Naświetlacze do jaj, inaczej wyparz arki, sterylizatory lub naświetlarki, to sprawdzone urządzenia do odkażania powierzchniowego przedmiotów używanych w gastronomii, a przede wszystkim jaj. Ich podstawową zaletą w prowadzeniu firmy gastronomicznej jest zgodność naświetlaczy z obowiązującą w Polsce i Unii Europejskiej normą HACCP. To bardzo skuteczne rozwiązanie dezynfekcyjne. Badania naukowe nad skutecznością naświetlaczy do jaj potwierdziły, że usuwają one ze znajdującego się w wyświetlaczu obiektu  mikroorganizmy w formie wirusów, pleśń, zarodniki i bakterie, w tym także tak groźne w produkcji i przetwórstwie jaj pałeczek Salmonelli, okrężnicy (Escherichia coli) oraz ziarenkowców (w szczególności najgroźniejszych z nich: gronkowca i paciorkowca, czyli Staphylococcus Streptococcus). Dzięki naświetlaczowi i jego właściwościom antyseptycznym większość źródeł zakażeń jaj zostanie zatem całkowicie wyeliminowana z powierzchni jaja oraz – wtórnie – urządzenia samego naświetlacza, gdyż działa on także samooczyszczająco.

Jak działa naświetlacz w procesie odkażania 

Naświetlacz odkaża powierzchnię jaja poprzez emisję bardzo silnych promieni ultrafioletowych (UV). Jest to metoda całkowicie ekologiczna i bezpieczna dla składu chemicznego jaja, dzięki czemu nie traci ono cennych składników odżywczych. Obecnie naświetlacze całkowicie zastąpiły więc klasyczne wyparzarki do jaj, które – mimo swoich obojętnych chemicznie i nieszkodliwych ekologicznie – właściwości, nie gwarantowały usunięcia wszystkich mikroorganizmów z powierzchni jaja. Naświetlacze wyparły również – nieobojętne dla właściwości odżywczych jaj – metody chemicznego odkażania. Naświetlacze obecne są na polskim rynku w formie walizkowej lub szufladkowej i można wybrać opcje na 6, 10 lub 30 jaj, w zależności od zapotrzebowania inwestora. W stosowaniu naświetlaczy ważne jest ścisłe przestrzeganie zasad Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, gdyż silne promienie UV mogą uszkodzić wzrok. Należy więc sprawdzać przed zbliżeniem się do naświetlacza, czy cykl odkażania został zakończony, a emisja promieni wygaszona całkowicie.

Dlaczego-w-gastronomii-warto-stosować-naświetlacz-do-jaj



Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >