Zmywarka kapturowa niezastąpionym elementem wyposażenia lokalu

Lokal gastronomiczny nie może funkcjonować bez odpowiedniego zaplecza. Jednym z najbardziej podstawowych sprzętów gastronomicznych, które usprawniają pracę w gastronomii, jest zmywarka. Wybór odpowiedniej zmywarki jest gwarancją tego, że praca będzie wykonywana dobrze, a naczynia będą zawsze lśniły czystością. Jest to ważne ze względu na klientów, ale również z powodów higienicznych. Niewielkie lokale gastronomiczne zazwyczaj korzystają ze zwykłych zmywarko-wyparzarek, które są wystarczające na ich potrzeby. Jednak większe restauracje i lokale, w których zmywanie odbywa się praktycznie bez przerwy oraz często trzeba umyć dużą ilość brudnych naczyń na raz, powinny zaopatrzyć się w zmywarki kapturowe. Jak działa tego typu zmywarka? Jakie ma zalety?

Plusy zmywarki kapturowej

Niewątpliwym plusem każdej zmywarki kapturowej jest duża uniwersalność. Lokale czy restauracje, w których dania są serwowane na dużych czy nieregularnych w swych kształtach talerzach, bardzo często muszą tego typu zastawę myć ręcznie, ponieważ nie mieści się ona do zwykłej zmywarki. Konieczność mycia ręcznego jest dużym utrudnieniem i zajmuje znacznie więcej czasu. Problemem bardzo często są też duże garnki, tace czy inne naczynia o większych rozmiarach. Wszystkie te niedogodności rozwiązuje zmywarka kapturowa, ponieważ jest ona wyposażona w pojemnik, gdzie można z powodzeniem umieścić większe naczynia. Kolejnym plusem jest ekonomiczność. Na tę cechę wpływa bardzo krótki czas trwania jednego cyklu, dzięki czemu można zaoszczędzić znaczną kwotę na zużywaniu energii elektrycznej. Jednocześnie, mały pobór prądu czy krótszy czas mycia, nie oznacza, że zmywarka kapturowa gorzej radzi sobie z umyciem naczyń. Jest wręcz przeciwnie – jakość oferowana przez zmywarki kapturowe jest bardzo wysoka. Dzieje się tak za sprawą użytej metody, czyli wysokiego ciśnienia i specjalnych ramion myjąco-płuczących. Takie połączenie daje bardzo dobry efekt – naczynia są doskonale umyte. Oprócz tego, zmywarki kapturowe posiadają system, który jest standardem w każdym modelu –  system wyparzania. Daje to nie tylko pewność, że naczynia będą czyste, ale również zachowane zostaną wymogi higieniczne.

Jakość w połączeniu z wydajnością

Posiadanie zmywarki w lokalu gastronomicznym jest niezbędne. Dlatego warto zakupić sprzęt, który będzie pracował bez zarzutu. Bezawaryjność to ogromny plus, ponieważ nie trzeba szukać serwisu i oddawać zmywarki do naprawy. Zmywarki kapturowe oferują niezawodność przez długi czas.  Wydajność zmywarek kapturowych również jest na najwyższym poziomie, co przekłada się na bardzo sprawną pracę w kuchni.

Zmywarka jest to nieodłączna część wyposażenia większości kuchni. Zmywarki kapturowe znajdą także zastosowanie w domach, gdzie będą mogły wykazać się wydajnością. Jedna z większych zalet jest oszczędność w porównaniu z tradycyjną zmywarką podblatową. Nie można zapomnieć tez o tym, że zmywarki kapturowe gwarantują bezawaryjność i pracę przez wiele lat.