26 min

102. Kapłony i szczeżuje po krakosku. Goście: Szefowie kuchni Aga Kraszewska i Aleks Baron RADIO KULINARNE Wine Podcast

    • Food

Łamanie stereotypów w kuchni to ich specjalność. Wyzwania? Bułka z masłem. W Krakowie rozgościł się nowy team – dobrze ludziom, którzy cenią dobrą kuchnię. Gośćmi naszego podcastu są Aga Kraszewska i Aleks Baron – szefowie kuchni, którzy pracują razem od wielu lat a teraz tworzą nowy koncept na kulinarnej mapie Krakowa – restaurację "Kapłony i szczeżuje À La Carte".
Aleks to niegrzeczne dziecko polskiej gastronomii – to on już wiele lat temu przypomniał nam o pięknie kiszonek, to on serwował po królewsku serca wołowe, wątróbki i nereczki , to on potrafi też skojarzyć ze sobą najbardziej zaskakujące smaki i opowiedzieć o nich z czułością , popijąc kieliszkiem polskiej rzemieślniczej wódki, którą ceni i kocha.
Aga to kobieta, która w tym tandemie, ogarnia organizację kuchni, niesfornych dostawców i terminy. No i kocha sery - zwłaszcza umrzyki. Co to za specjalność? To wszystko w podcaście.

W tym odcinku zapytaliśmy Agę i Aleksa:
Czy wciągnęła ich już magia krakowskiego KazimierzaSkąd nazwa nowego projektu Kapłony i szczeżuje À La Carte.Czym jako przybysze z Warszawy chcą zaczarować gości i krakusów, którzy mają wysokie oczekiwania kulinarne i czego możemy się tutaj spodziewaćNa ile w ich gotowaniu jest autentycznej kuchni żydowskiej i polskiej, a na ile ich autorskiej interpretacjiNa czym polega suces dobrego pairingu jedzienie & wino & alkohole mocne - jak łamać ogólnie przyjęte zasadyCzy Kraków to dla nich tylko przystanek na trasie a moze za kilka miesiecy spotkamy się np. na Filipinach lub Honkongu ?PODCAST do posłuchania na:
https://radiokulinarne.pl/kaplony-i-szczezuje-po.../Spotify https://tiny.pl/dxtpvApple Podcasts https://tiny.pl/dxtndGoogle Podcasts https://tiny.pl/9drrgi innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl
Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na www.instagram.com/radiokulinarne

Radio Kulinarne - dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podroże

Łamanie stereotypów w kuchni to ich specjalność. Wyzwania? Bułka z masłem. W Krakowie rozgościł się nowy team – dobrze ludziom, którzy cenią dobrą kuchnię. Gośćmi naszego podcastu są Aga Kraszewska i Aleks Baron – szefowie kuchni, którzy pracują razem od wielu lat a teraz tworzą nowy koncept na kulinarnej mapie Krakowa – restaurację "Kapłony i szczeżuje À La Carte".
Aleks to niegrzeczne dziecko polskiej gastronomii – to on już wiele lat temu przypomniał nam o pięknie kiszonek, to on serwował po królewsku serca wołowe, wątróbki i nereczki , to on potrafi też skojarzyć ze sobą najbardziej zaskakujące smaki i opowiedzieć o nich z czułością , popijąc kieliszkiem polskiej rzemieślniczej wódki, którą ceni i kocha.
Aga to kobieta, która w tym tandemie, ogarnia organizację kuchni, niesfornych dostawców i terminy. No i kocha sery - zwłaszcza umrzyki. Co to za specjalność? To wszystko w podcaście.

W tym odcinku zapytaliśmy Agę i Aleksa:
Czy wciągnęła ich już magia krakowskiego KazimierzaSkąd nazwa nowego projektu Kapłony i szczeżuje À La Carte.Czym jako przybysze z Warszawy chcą zaczarować gości i krakusów, którzy mają wysokie oczekiwania kulinarne i czego możemy się tutaj spodziewaćNa ile w ich gotowaniu jest autentycznej kuchni żydowskiej i polskiej, a na ile ich autorskiej interpretacjiNa czym polega suces dobrego pairingu jedzienie & wino & alkohole mocne - jak łamać ogólnie przyjęte zasadyCzy Kraków to dla nich tylko przystanek na trasie a moze za kilka miesiecy spotkamy się np. na Filipinach lub Honkongu ?PODCAST do posłuchania na:
https://radiokulinarne.pl/kaplony-i-szczezuje-po.../Spotify https://tiny.pl/dxtpvApple Podcasts https://tiny.pl/dxtndGoogle Podcasts https://tiny.pl/9drrgi innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl
Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na www.instagram.com/radiokulinarne

Radio Kulinarne - dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podroże

26 min