ZESPÓŁ PRACOWNIKÓW Z WYDZIAŁU TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI OPRACOWAŁ RECEPTURĘ NOWYCH INNOWACYJNYCH KOSMETYKÓW ZAWIERAJĄCYCH MIKROKAPSUŁKI OZONOWANEGO OLEJU Z KONOPI W KWASIE HIALURONOWYM
Zespół pracowników z Wydziału Technologii Żywności UR: dr hab. Karen Khachatryan prof. URK, dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK, mgr inż. Nikola Nowak oraz mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz opracował w ramach projektu BZ 4736 - Opracowanie i przygotowanie do wdrożenia nowej innowacyjnej serii kosmetyków opartej na połączeniu hialuronu z ozonem wraz z opakowaniami (Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, oś priorytetowa 2, Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 - Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw, poddziałanie 2.3.2, Bony na innowacje dla MŚP) recepturę nowych innowacyjnych kosmetyków (serum pod oczy oraz serum do dłoni) zawierających mikrokapsułki ozonowanego oleju z konopi w kwasie hialuronowym.
Na zdjęciu: dr hab. Karen Khachatryan prof. URK, dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK oraz Prezes firmy Scandia Cosmetics Michał Pawlikowski
Dodatkowo opracowano metodę otrzymywania folii biodegradowalnych do pakowania w/w produktów kosmetycznych. W wyniku ciągłej oraz owocnej współpracy z firmą Scandia Cosmetics opracowano również otoczkę kul do kąpieli (rozpuszczalna w wodzie), która dzięki składnikom służy jako maska do ciała, doskonale napina skórę, intensywnie ją odżywia i skutecznie regeneruje.
Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
WIĘCEJ ZDJĘĆ