forum.dr-kwasniewski.pl Szukaj Poka¿ wyniki
1 |
Działy Forum /
Żywienie Optymalne /
Odp: Problemy przy powrocie do zasad odżywiania optymalnego.
|
: 2007-11-28, 02:20:34 |
Zaczêty przez Ryjek, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 4.7% |
Witam,
Nie jestem chory ani nieszczęśliwy ale uważnie czytam wszystkie uwagi i pozwolę sobie je skomentować:
>>>>Tylko 5 żółtek na rosłego chłopa dziennie? W dodatku pracującego umysłowo? Adamie, w świetle tego co pisał JK - "nie pokrywasz pełnego zapotrzebowania na energię swojego organizmu".
Nie potępiam swojego ciała, że potrafi zmagazynować zapas energii na dni kilka, głodnieję bardzo powoli i dzięki temu mogę zjeść coś odpowiedniego wieczorem w czasie odpoczynku przed snem, a nie próbować nerwowo pożywiać się w czasie pracy. Nie prawdą też jest, że nie pokrywam dziennego zapotrzebowania organizmu w energię, 5 żółtek + 15dag(nie liczę masy traconej wody) tłuszczu spod skóry w zupełności wystarcza. Mieszkałem dwa lata w Chinach i tam obserwowałem bardzo zdrowych ludzi posiadających zerowe zapasy energii w organizmie, gdy z powodu korka na autostradzie kolacja spóźniała się o godzinę można było zaobserwować prawie omdlenia z paniką w oczach już nie wspominając o możliwości prowadzenia rozsądnej rozmowy. Nieprawdą jest, że tylko węglowodany mogą być przetwarzane w organizmie na tłuszcz, nadmiar białka też. Gdy nie jadam węglowodanów mam poziom cukru stabilny jak skała na poziomie 90, nawet 24 godziny po ostatnim posiłku, spada tylko po kilku godzinach od zjedzenia szybkich węglowodanów do jakiś 75 i wtedy rozglądam się by coś pilnie przegryźć.
Reasumując zdolność odkładania tłuszczu to zdolność a nie ułomność i stabilizuje to organizm. Należy tylko dbać o wysoką wartość jakościową pokarmu by czuć się sytym i nie odłożyć za dużo
Nienawidzę zupek w proszku, i ciasta, dałem przykład tylko kiedy więcej żółtek może ustabilizować szybko metabolizm. Co do mnie to węglowodany jakie się zdarzają to papryka konserwowa, ogórek konserwowy, koncentrat pomidorowy, mleko skondensowane (w małej ilości jako dodatek do kawy). Jestem mądry w sklepie, a mieszkam sam więc po prostu nie ma szans bym w domu zjadł coś głupiego (bo nic takiego nie kupuję).
To jak już i tak się dziwicie herezjami jakie wypisuję to dodam jeszcze przepis co zjeść by stanąć na nogi po długotrwałym nadmiernym wysiłku:
- 10 żółtek + 20g cukru ubić na gęstą pianę (najlepiej w słoiku litrowym szybkim "robotem kuchennym") - następnie dodawać powoli ciągle ubijając 200g masła roztopionego ale nie gorącego (używam do tego mikrofalówki), - można dodać w ostatniej fazie do smaku odrobinę kakao lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody.
Jest tego objętościowo prawie litr, można takie cudo łyknąć raz dziennie i człowiek może pracować na okrągło. Taki jeden posiłek na dobę chyba spełnia nawet bardzo wyśrubowane standardy ŻO. Tylko nie piszcie, że żółtka surowe są ciężko strawne
Dziękuję za życzliwe uwagi, Pozdrawiam serdecznie, Adam
|
|
|
2 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Odp: Skorki i kosci szpikowe
|
: 2008-01-05, 17:43:11 |
Zaczêty przez barsaf, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 6% |
Wybacz, wolę być jaskiniowcem!
W tamtych czasach dyskusje o zdrowiu z uwagi na brak forum internetowego i niską poprawność językową były bardzo uproszczone.
Zdrowszy był ten kto był silniejszy.
W przypadkach spornych przegrany zaliczał uderzenie pałką w głowę i napiętnowany guzem był ciągnięty po błocie za włosy na oczach rozbawionej gawiedzi.
Może Mariusz Pudzianowski miałby szansę mieć rację w tamtych czasach, ale ty ... chyba byś musiała wynaleźć ogień, może i elektryczność, a może nawet kuchenkę mikrofalową
|
|
|
3 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Odp: Mrożonki- za i przeciw.
|
: 2008-01-29, 05:41:27 |
Zaczêty przez kristan, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 4.9% |
Gdyby mikrofale nie były zdrowe to by ich w szpitalach nie stosowano Mam wrażenie zabawy w głuchy telefon. W tym przypadku po drodze gdzieś się ironia zatraciła |
|
|
5 |
Działy Forum /
Prasa /
Odp: Indeksy glikemiczne to "chała"?
|
: 2008-02-10, 21:26:52 |
Zaczêty przez toan, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 4.8% |
Wielki 8kg kocur zwany „Tygrysem” wyskoczyÅ‚ na taboret i patrzyÅ‚ przez szybÄ™ mikrofalówki i nie mógÅ‚ siÄ™ nadziwić co ci ludzie jeszcze nie wymyÅ›lÄ… by spartolić kawaÅ‚ek soczystego miÄ™sa.
Tym razem źle na tej nowince technicznej nie wyszedł bo dostał swój kawałek bez soli i bez innych dodatków chemicznych.
I patrzył na mikrofalówkę z odległości 20cm więc albo kotek nie wyczuł podstępnego promieniowania, albo go nie było |
|
|
6 |
Działy Forum /
Żywienie Optymalne /
Wiosenny apetyt na drożdże.
|
: 2008-02-16, 21:53:17 |
Zaczêty przez adam319, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 13.7% |
Tak mnie naszło w sklepie i kupiłem drożdże piekarski.
PodgrzewajÄ…c do prawie wrzenia rozpuÅ›ciÅ‚em 50g drożdży piekarskich w szklance mleka. W sumie szok, pamiÄ™tam przed wieloma laty napój ten miaÅ‚ smak kwaÅ›no - gorzki. Dzisiaj powiedziaÅ‚bym, że napój byÅ‚ sÅ‚odki i smakowaÅ‚ lepiej niż przed laty sÅ‚odzone kakao. Efekt bardzo pozytywny – nagÅ‚y wzrost energii i optymizmu (pomimo braku braków).
Ktoś z Was próbował coś takiego zamiast wieczornej kostki czekolady?
PS Dla ewentualnych naśladowców dodam, że podgrzanie mleka do odpowiedniej temperatury jest bardzo ważne aby zabić drożdże, by się nie rozwijały w przewodzie pokarmowym bo skutek będzie przeciwny. Ja (ułomny) skorzystałem z mikrofalówki, ale można także wstawić szklankę mleka z drożdżami do wysokiego garnka z wodą (tak by poziom mleka był niewiele wyższy od poziomu wody) i całość podgrzać powoli do wrzenia okazyjnie mieszając.
|
|
|
7 |
Działy Forum /
Dieta Optymalna /
Odp: KOLKA ? :/
|
: 2008-02-26, 23:35:20 |
Zaczêty przez brand91, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 3.4% |
Przy odpowiednim duszeniu karkówki (w sosie własnym) na jej powierzchni gdy duszeni przechodzi w lekkie smażenie pojawia się cienka warstwa odparowanego wywaru mięsnego która jest tak naturalnie słona , że nikt z częstowanych przeze mnie nieoptymalnych nie sięgnął po sól, mimo że prawie ich do tego namawiałem.
Miałem ubaw bo na życzenie u znajomego dusiłem/smażyłem dogłębnie (mikrofala) pierś z kurczaka i też była słona, a najlepsze było to jak usłyszałem, oj ale to suche. No pewnie powiedziałem podając kostkę masła. Najpierw osoba ta dodała odrobinę masła, ale gdy wytłumaczyłem, że tak naprawdę to jedzeniem jest masło, a nie kurczak. Danie zostało zjedzone z masłem w proporcji 50%/50%.
Warunek nie posypywać mięsa żadną chemią przed duszeniem/smażeniem bo kubki smakowe od tego głupieje!
Co szkodzi spróbować!
Dla lubiÄ…cych bardzo sól, karkówkÄ™ należy udusić a nastÄ™pnie podsmażać powoli aż z caÅ‚ego wywaru utworzy siÄ™ na powierzchni miÄ™sa jasnobrÄ…zowa tÅ‚usta warstwa (teflon siÄ™ przyda). Nie ma możliwoÅ›ci by ktokolwiek to posoliÅ‚. Warstwa ta jest bardziej sÅ‚ona niż „maga” w pÅ‚ynie.
Jak klient jest trudny (nie spotkałem) niech zje sobie słonego ogórka kiszonego
Wy to chyba macie problem z solą przez te jałowe ziemniaki (nie polecam).
W ogóle sól jest by dosalać naturalnie niesÅ‚one jarzyny i pieczywo – ale miÄ™so?
Sól to zdarza mi siÄ™ (bardzo rzadko) użyć gdy mam zjeść parÄ™ Å‚yżek ryżu ugotowanego na b.twardo w maÅ‚ej iloÅ›ci wody a nastÄ™pnie pÅ‚ywajÄ…cego w stopionym maÅ›le – taka zupa ryżowa. Czasami jak nie zjem w ciÄ…gu dnia żadnych wÄ™glowodanów. Wolniej siÄ™ to wchÅ‚ania z przewodu pokarmowego niż zatruta tÅ‚uszczami roÅ›linnymi czekolada czy mleko. Ziemniaki zawierajÄ… jak dla mnie za dużo dziwnych biaÅ‚ek i niestrawnych skÅ‚adników.
Tak robię i już, nie będę takiego postępowania bronił ani próbował podpierać się cytatami.
Ostatnio polubiłem odrobinę mleka z odrobiną drożdży piekarskich na gorąco, zobaczymy czy mi te witaminy rozpuszczalne w wodzie (drożdże) po dłuższym stosowaniu nie wyjdą bokiem.
Na razie cieszy mnie słodkawy posmak drożdży z mlekiem, gdyż przed ŻO był to dla mnie napój strasznie gorzki i cierpki.
Ale się rozpisałem ...
Może ktoś odrobinę inspiracji w tym znajdzie
|
|
|
8 |
Działy Forum /
Żywienie Optymalne /
Odp: depresja i nerwica
|
: 2008-03-10, 15:22:26 |
Zaczêty przez Pijo71, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 16.3% |
No cóż, Żywienie Optymalne, to nie jest jedyny sposób odżywiania, jaki istnieje na świecie. Wielu w tym Toan podkreśla, że ŻO jest dla ludzi, którzy chcą i potrafią (dożywotnio) utrzymać swój jadłospis zgodnie z podanymi zasadami.
Weź też pod uwagę, że smak zmienia się z czasem, ale bardzo szybko gdy podawany pokarm jest optymalny.
Piszesz, że żółtka duszone w maÅ›le TAK, ale smażone na maÅ›le już nie. To o tyle zadziwiajÄ…ce, że ja nie widzÄ™ różnicy – no istnieje sposób smażenia taki, że masÅ‚o aż dymi z przegrzania, ale nie o takim smażeniu tu mowa. NIKT tu nie zaleca spalonego tÅ‚uszczu!
Widzisz, ja dziÅ› zjadÅ‚em na Å›niadanie porcjÄ™ fasolki szparagowej uduszonej w mikrofali pod przykryciem na której „posadziÅ‚em” 5 żółtek.
Jeszcze raz dla jasności: Spalenizna tak samo jak surowizna jest niezdrowa!
JeÅ›li smażysz, to pod przykryciem, na patelni z grubym dnem, używaj minimalnego ognia, gdy „uda” Ci siÄ™ doprowadzić masÅ‚o do dymienia to niestety potrawa nadaje siÄ™ tylko do wyrzucenia.
Wiele razy pisałem, ale dla Ciebie powtórzę:
Kupujesz 300g karkówki wieprzowej, kÅ‚adziesz jÄ… na patelniÄ™ z grubym dnem, dodajesz ewentualnie odrobinÄ™ smalcu i wody, ustawiasz minimalny ogieÅ„, dusisz do miÄ™kkoÅ›ci. Powstaje uduszona karkówka w sosie wÅ‚asnym, możesz dodać odrobinÄ™ koncentratu soku z buraczków by wywar także Ci smakowaÅ‚. NIE DODAJESZ Å»ADNEJ PRZYPRAWY, A JUÅ» NA PEWNO Å»ADNEGO SMAKU W PROSZKU, ANI SOLI. Czy po takim daniu też masz sensacje żoÅ‚Ä…dkowe w postaci „bekania”?
Staraj siÄ™ nie mieszać potraw w jednym posiÅ‚ku – jak jesz karkówkÄ™ to jedz karkówkÄ™, jak ziemniaki to ziemniaki, jak buraki to buraki. Dowiesz siÄ™ co Ci naprawdÄ™ szkodzi.
Teoria jest taka, że nie ma węglowodanów to nie ma nadkwasoty.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam, Adam
PS TrochÄ™ CiÄ™ rozumiem, bo wiÄ™kszość jarzyn powoduje u mnie wydzielenie w przewodzie pokarmowym siarkowodoru – nie, że bym z tego powodu cierpiaÅ‚, ale efekt jest.
Sztandarowym daniem dobrym na wszystko są żółtka utarte z odrobiną cukru i potem zmiksowane z dodatkiem stopionego (NIE SPALONEGO) masła lub śmietanki 36%.
Nawet wegetarianie to trawiÄ… – sprawdzaÅ‚em.
PS2 Nie denerwuj się, ale nietrawienie żółtek na maśle lub uduszonej karkówki jest bardzo unikalne, żeby nie powiedzieć super-dziwne, stąd wszyscy podejrzewają podłoże spiskowe lub psychologiczne a nie fizykalne.
|
|
|
9 |
Działy Forum /
Żywienie Optymalne /
Odp: jedzenie z mikrofalówek
|
: 2008-08-22, 01:57:23 |
Zaczêty przez Iza, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 3.4% |
Jestem tu już znany jako użytkownik mikrofali.
Powiem tak, bez oporów można mikrofalować pożywienie, które lekko przypalone też uznajemy za jadalne np. mięso, ziemniaki, jarzyny (przypalało się kiedyś celowo cebulę).
Uważam, że nie powinno się tak przygotowywać potraw zawierających chemię spożywczą gdyż mikrofale potrafią punktowo je silnie nagrzać i jakie związki chemiczne wtedy powstaną tego lepiej nie wiedzieć, a już na pewno nie jeść.
Ja osobiście używam naczynia zamkniętego (waza porcelanowa) do przyrządzania potraw dzięki czemu unikam czyszczenia kuchenki, a potrawa nie jest przegrzewana gdyż otoczona jest absorbującą mikrofale parą wodną. Nigdy też nie używam 100% mocy. Tak nastawiam by potrawa była najpierw zagotowana 75% mocy (faza 1) a następnie duszona 25% mocy ( faza 2). W sumie trwa to 30min i dotyczy np. udka z kurczaka, wieprzowiny, czy kalafiora.
Wyjątkiem jest popcorn w głębokim smalcu (ale bardzo okazyjnie) gdzie wkładam 100g smalcu i 50g kukurydzy oraz 50g wody. Moc 100% do czasu gdy strzela rzadziej niż co 15 sekund (jakieś 12 minut), ale jest to już na pograniczu dymienia smalcu (i granicy bezpieczeństwa). Zdarzyło mi się (jak przesadziłem), że musiałem zaczekać przed otwarciem wazy aż ostygnie gdyż wpuszczenie do niej powietrza powodowało tlenie zawartości.
No i podstawowe zastosowanie mikrofali – nie do pobicia. MiÄ™so zawsze trzymam w zamrażalniku, nigdy w lodówce. Gdy chcÄ™ odkroić kawaÅ‚ek wystarczy minuta w mikrofali i da siÄ™ go kroić nożem – struktura lodu ulega popÄ™kaniu. ResztÄ™ można wÅ‚ożyć nierozmrożonÄ… z powrotem do zamrażalnika.
Tak samo przykładowo nerki. Zamrożone wkładam na minutę do mikrofali po czym mogę je pokroić na 1cm plasterki by nie strzelały przy dalszym zagotowaniu i duszeniu.
Rewelacyjna jest cebula duszona w smalcu z odrobiną pieprzu i może być odrobiną mięsa do smaku. Niewiele do białka, niewiele węglowodanów, a danie sycące.
Podstawową zaletą mikrofali jest to, że nie wymaga dozorowania, przy odrobinie rozsądku i wprawy można ją włączyć i zapomnieć. O gotowej potrawie przypomni głód lub sygnał dźwiękowy (gdy pozostajemy w zasięgu).
DoskonaÅ‚e to narzÄ™dzie powoduje, że nie rozumiem pytania „sam sobie gotujesz?” – w znaczeniu sterczysz 2 godziny nad kuchniÄ… przygotowujÄ…c sobie obiad.
No i oczywiście w przypadku gdy jest to danie dla jednej osoby można zjeść prosto z naczynia bez przekładania na talerze co eliminuje mycie, następnie wazę tę w której pozostały śladowe ilości smalcu lub sosu po ostudzeniu można schować do lodówki, gdyż nie ma sensu jej szorować przed następnym użyciem.
Gdyby miały tak żywić się powiedzmy 2 osoby to warto by miały dwa różne naczynia i nie jadły jednocześnie, co tylko korzystnie może wpłynąć na dietę obojga. Każdy sobie przygotowuje to na co ma ochotę i kiedy ma ochotę bez presji społecznej, towarzyskiej czy jakiejkolwiek innej.
PS Dla zwolenników budowania jedności rodziny przez rozmowę przy jedzeniu pewnie to herezja. |
|
|
10 |
Działy Forum /
Dieta Optymalna /
Odp: Sól w D.O.-czym zastąpic
|
: 2008-09-08, 02:11:34 |
Zaczêty przez jurek46, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 20.1% |
Ad1. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wzorcem smaku dla mnie jest zoltko sadzone (ze scietym bialkiem i rozlewajacym sie zoltkiem)
Masz racjÄ™, ale trzeba je na czymÅ› posadzić co może zakłócić wzorcowość wzorca. Niemniej solenie lekko Å›ciÄ™tego jajka sadzonego to zawsze pomyÅ‚ka – psuć taki smak.
Ad2. Przez trzy dni glodowki nie doczekalem sie az poczuje uczucie glodu. Rozum powiedzial jedz durniu. Jadlem, ale nic mi nie smakowalo. Mam 67 lat, to dla tych, co nie wiedza.
Drugi raz wspominasz, że trzydniowa gÅ‚odówka nie zrobiÅ‚a na Tobie wrażenia – gratulujÄ™, to Å›wiadczy o zdrowiu i może leciuteÅ„kiej nadwadze.
Zamiast karkowki stosuje tlusta baranine. Gotowana jest przez trzy godziny. Jest wowczas mieka i nie ma baraniego zapachu czy smaku.
Karkówkę to polecam terapeutycznie, sam kupuję tylko jak nie ma mojego przysmaku czyli żeberek, z tym, że nie są to zwykłe żeberka w paskach tylko osobne niewymiarowe kości żeber wieprzowych obrośnięte mięskiem. Sprzedają to (tylko cicho sza bo podniosą cenę) po 2,50/kg i jak uduszę pod przykryciem przez godzinę w mikrofali na minimalnej mocy po zagotowaniu 500g takich kości bez dodatku wody to wychodzi pół szklanki wywaru, który sam w sobie mógłby stanowić posiłek, oraz rozgotowane kostki do ogryzania z mięsa i chrząstek, są na tyle miękkie, że łatwo można je zgnieść zębami wysysając szpik. Z 500g pozostaje może 150g kości do wyrzucenia (pies i tak by już nimi nie pojadł). Posiłek taki jest tak doskonały w smaku i wartościowy, że stanowi podstawę diety na jakieś 2 dni. Poza tym mogę dzióbnąć co nieco przy okazji typu śmietanka, jarzynka, żółtka i jest super.
|
|
|
11 |
Działy Forum /
Dieta Optymalna /
Odp: Nowe odkrycia o wartościach warzyw kapustnych- Brokuł
|
: 2008-09-16, 01:02:19 |
Zaczêty przez jurek46, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 11.1% |
Teraz czekam może spotkam sie z krytyka zastosowania Brokuła w większej ilości czyli częściej. Jeśli chodzi o mnie to brokuły do oporu, ile wejdzie do żołądka. Warto tylko je udusić czyli podgrzać pod przykryciem bez dodawania wody tak by dno naczynia nie zagrzało się wiele powyżej 100 stopni.
Ja do tego celu używam mikrofali, do zagotowania 3/4 mocy, po zagotowaniu 1/4 mocy.
Nie wiadomo czy mikrofale te magiczne właściwości brokuł wzmocnią czy osłabią.
|
|
|
12 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Murzynek optymalny raz jeszcze
|
: 2008-09-26, 00:21:30 |
Zaczêty przez lekarka, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 9.6% |
Ja pierniczę, jak Edyta to zobaczy to będzie miała jazdę, ze składników optymalnych to zauważyłem tylko szczyptę soli.
To może coś na drugą nogę - optymalny murzynek:
- 5 żółtek, - 10g cukru - 20g kakao - 50g orzechów włoskich mielonych, - 50g masła - 2g cukru pudru
  Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao, zamieszać, dodać masło ledwie stopione (60 stopni), zamieszać, dodać orzechy, delikatnie zamieszać. Wlać zawartość do miseczki szklanej posmarowanej masłem (prawie litrowej). Włożyć do mikrofalówki. 1 / 4 mocy mikrofal (200W) tak długo, aż ciasto urośnie i przy kolejnych cyklach grzewczych kuchenki przestanie opadać. Można wypiekać na różne sposoby otrzymując ciasto od galaretowatego do suchego. Moc mikrofal powinna być mała, gdyż ciasto zacznie się przypalać od środka. Pewnie w normalnym piekarniku (jakieś 130 stopni) powinno się też udać.
Ciasto przełożyć na talerz (podważając i odwracając miseczkę).Wygląda jak kopiec kreta, dla dekoracji posypać przez sitko białym cukrem pudrem.
Jeśli tylko nie spalimy, jest gwarancja, że wypiek ten w każdej konsystencji jest jadalny od surowego do całkiem suchego. Dobrze się przechowuje w lodówce, jest nawet smaczniejsze.
Zabawa wymaga trochę praktyki z dobraniem mocy/temperatury i czasu pieczenia, zależnie od posiadanego piekarnika/mikrofali. Proszę nie spalić! Zawsze można dopiec powtórnie. Mikrofala gotuje i suszy ciasto od środka przez co ma ono po przecięciu strukturę podobną do chleba. Idealnie nadaje się by mieć w lodówce, gdy przed snem dopadnie mały głodzik.
B-13,9 T-27,1 W-00,6 - 85g żółtko B-00,0 T-00,0 W-12,0 - 12g cukier B-03,6 T-04,3 W-10,1 - 20g kakao B-07,5 T-30,2 W-09,0 - 50g orzechy B-00,4 T-41,3 W-00,4 - 50g masło
Razem: B-25,3Â T-102,9Â W-32,0
B:T:WÂ Â 1 : 4,1 : 1,3
Powodzenia i smacznego,
|
|
|
13 |
Działy Forum /
Dieta Optymalna /
Odp: Nowicjusz całkiem nowy.
|
: 2008-10-02, 16:52:27 |
Zaczêty przez Allah, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 12.2% |
Co do masła to można sobie zafundować dzień tylko na ambrozii:
10 żółtek utrzeć z 30g cukru, nadal ucierając (najlepiej robotem kuchennym) dodać ledwie stopione (50 stopni celcjusza) 200g masła, ja stosuję do topienia kostki masła po prostu mikrofalówkę (trzeba obserwować przez szybkę i wyłączyć jak zacznie wrzeć woda zawarta w maśle.)
Możesz wtedy uznać dzień za zaliczony, a proporcje zachowane, co ciekawe specyfik ten jest przeraźliwie słodki. Cukier w takiej formie wchłania się na tyle wolno, że można to uznać za ŻO.
No i w dniu następnym masa ciała jest mniejsza!
Metoda ta działa oczywiście tylko w przypadku, gdy pozbyłeś się już nawyku częstego jedzenia, a pragniesz się cieszyć pewnością, że organizm otrzymał wszystko to co powinien.
|
|
|
14 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Odp: ...nasz powszedni/bez mÄ…ki/
|
: 2008-10-09, 01:21:37 |
Zaczêty przez kristan, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 18.2% |
Dlatego lepsze sÄ… zamkniÄ™te w kÅ‚opotliwych do otwierania Å‚upinkach – wolniej siÄ™ zjada. Zamiast mikrofali może 30min na brytfance w piekarniku 150 stopni zrobiÅ‚oby swoje.
|
|
|
15 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Odp: Mikrofalówka
|
: 2008-10-12, 22:21:54 |
Zaczêty przez samsun, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 14.7% |
Na poczÄ…tku 1991 roku gÅ‚oÅ›no byÅ‚o o pewnym procesie w Oklahomie. Niejaka Norma Levitt miaÅ‚a operacjÄ™ biodra, która zakoÅ„czyÅ‚a siÄ™ jej zgonem z powodu prostej transfuzji krwi, po tym jak pielÄ™gniarka “podgrzaÅ‚a krew do transfuzji w kuchence mikrofalowej”!
No oczywiście, że podgrzewanie mikrofalami czegokolwiek od 10 stopni do temperatury 36 stopni oznacza, że miejscowo temperatura może dojść do 100 stopni, a miejscowo prawie wcale się nie podwyższyć. W efekcie wyrównania temperatury przez bezpośrednie oddziaływanie cząsteczek temperatura osiągnie średnio 36 stopni. W efekcie czego oczywiście komórki krwi ulegną zniszczeniu.To jeśli chodzi o transfuzję krwi.
W przypadku przygotowywania żywności, idea jest taka by poddać całość wysokiej temperaturze przekraczającej 100 stopni, ale nieznacznie by nie powodować przypalenia. I taki efekt właśnie osiąga się dusząc mięso w mikrofalówce. Gdyby uległo ono przypaleniu odczulibyśmy to w smaku.
Jeśli ktoś ulega urokowi magicznych aktywnych biologicznie cząsteczek, które mają być wchłaniane bez trawienia przez przewód pokarmowy to niech oczywiście miodu w kuchence mikrofalowej nie odgrzewa.
Mleko UHT w kartoniku już przez mikrofalówkę przeszło, więc możemy użyć tej metody do jego ponownego ogrzania bez obaw.
Pisałem i powtórzę: Wszystkie produkty które lekko przypieczone uważamy za szkodliwe powinny być trzymane od mikrofali jak najdalej. Nie polecam też mikrofalowania produktów zawierających jakąkolwiek chemię spożywczą, bo mogą rzeczywiście powstać dziwne szkodliwe związki.
Każda surowa nieprzetworzona żywność nadaje się do duszenia w mikrofalówce, a efekt jest zbliżony do duszenia na parze.
Tak żywię się od kilku lat i nie zauważam, żadnych oznak szkodliwości takiego postępowania. Każde mięso uduszone w mikrofalówce jest zdrowsze od każdej wędliny kupionej w sklepie i będę się tego trzymał.
PS Lęki są też ważnym składnikiem naszego życia, więc kto ma wątpliwości niech unika mikrofalówki jak ognia, tylko ze świadomością. że powtórzę:
„Każde miÄ™so uduszone w mikrofalówce jest zdrowsze od każdej wÄ™dliny kupionej w sklepie”.
Więc jeśli dba o zdrowie niech nie je byle czego (przetworzonej żywności) tylko dlatego, że nie ma czasu na gotowanie i smażenie w domu.
|
|
|
16 |
Działy Forum /
Dieta Optymalna /
Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
|
: 2008-10-13, 00:11:49 |
Zaczêty przez kangur, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 5.7% |
* Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy sie lapie) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyć.
** Nie wiem na przyklad czy jest w Polsce cho jeden lekarz ktory moglby mi doradzic w sprawie surowego zywienia niskoweglowodanowego.
* Bo stosowanie zasad ŻO wymusza brak problemów z odczynem organizmu, wszystkie zalecane produkty działają jak bufory, czyli kiedy trzeba odkwaszają, a kiedy trzeba odalkalizowują. Zwłaszcza żółtko i mięso ma takie właściwości.
** Surowe żywienie nie wchodzi w zakres zainteresowania Å»O, co Admina wielokrotnie podkreÅ›laÅ‚. Jest to zawsze z punktu widzenia biochemii Å»O niepotrzebne obciążanie organizmu „nieprzetrawionÄ… wstÄ™pnie” żywnoÅ›ciÄ… + nieuzasadniona wiara we wchÅ‚anianie z przewodu pokarmowego cennych skÅ‚adników wystÄ™pujÄ…cych tylko w surowej żywnoÅ›ci.
Ja tam osobiście szanuję pomysł, zwłaszcza jeśli wyniki są dobre. Choremu bym jednak raczej polecił wywar z żółtkiem niż kawałek surowego mięsa. Nie mam nic przeciwko żółtkom na surowo, zwłaszcza takim utartym z odrobiną cukru i roztopionym masełkiem.
PS Dobra wiadomość jest taka, że problem mikrofalówki Ciebie nie dotyczy, bo chyba preferujesz świeżą żywność, a nie rozmrażaną.
|
|
|
17 |
Działy Forum /
Żywienie Optymalne /
Odp: DÅ‚awienie w gardle
|
: 2008-11-13, 23:41:44 |
Zaczêty przez Majka, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 20.6% |
majonez kielecki 20g +bułka zwykła 7g boczek wędzony 20g + kabanos 50g Ser żółty10g + pierniczek 10g chleb 10g dorsz smażony180g (...)Piję w sam raz dużo, bo mam kłopoty z drogami moczowymi.(...)
Widzisz, jak to można po HDLu dojść do układu moczowego.
Pozostawiłem w Twoim cytacie potrawy, które nie pomagają wątrobie wydajnie pracować nad HDL-em. Zawarta w nich chemia i kiepskie białko nie pomagają. Krytyczne jest by mocz był tylko lekko zabarwiony i niezbyt aromatyczny (pić więcej wody, nie za dużo kawy i herbaty).
Wszystko wygląda nieźle, jak jednak poczujesz taką możliwość to staraj się uprościć dietę jeszcze bardziej i unikać schemizowanych produktów.
PowtórzÄ™ raz jeszcze, ale może i warto: Åšniadanie – tyle żółtek sadzonych na smalcu lub cienkim, a dużym plasterku tÅ‚ustej wÄ™dliny by nie odczuwać znaczÄ…cego gÅ‚odu przed 17:00 (biaÅ‚ka bezlitoÅ›nie wywalić).
17:00 – duszone tÅ‚uste miÄ™so wieprzowe plus duszone jarzyny (kalafior, brokuÅ‚y, ziemniaki, mrożona mieszanka warzywna).
Zamiast majonezu – odrobina smalcu do przyrzÄ…dzenia potrawy + koncentrat pomidorowy, chrzan na smak. (Tani) ser żółty niestety nie jest tym czym siÄ™ wydaje, wiÄ™c już z dwojga zÅ‚ego lepiej zjeść kawaÅ‚eczek biaÅ‚ego z maseÅ‚kiem (może być na ciepÅ‚o z maseÅ‚kiem + koncentrat pomidorowy do smaku)
W trakcie oczyszczania organizmu warto by „na oko ” przestrzegać minimum litr moczu dziennie, nerki to pewnie też masz do przebudowy.
Wszystkie te uwagi traktuj informacyjnie bo nie jest źle, ale warto ułatwić pracę nerkom i wątrobie to HDL szybciej spadnie. No i na miarę możliwości odczucia głodu zmaksymalizować te odstępy między posiłkami.
Sorry, za tłuczenie w kółko o tym samym, ale takie właśnie widzę jeszcze możliwe usprawnienia. No i zawsze, w miarę rozwoju smaków i upodobań można sobie zadać pytanie czy nie ma takiej smakowej możliwości by odstawić CO DO GRAMA produkty mleczne i zbożowe (śmietanka do kawy!, bułeczka!, chlebek!, masełko!, serek!) na dzień lub dwa ot tak dla komfortu metabolizmu: dziś trawimy to i to , a pojutrze co innego np. duszonego kalafiora ze sporym kawałeczkiem masła, który się na nim pięknie roztopi.
Å»ebym nie wyglÄ…daÅ‚ na taki beton to pochwalÄ™ siÄ™, że przyrzÄ…dziÅ‚em ostatnio kolacjÄ™ na dwie osoby. PotrawÄ™ nazwaÅ‚em roboczo „ryba po grecku”.
600g ryby mrożonej w kostce, udusić ze 100g masła, dodać 160g koncentratu pomidorowego, do smaku dodać śmietankę 18%, sporą ilość papryki ostrej w proszku i pieprzu, wszystko lekko zamieszać by ryba była w małych kawałeczkach.
Osoba nieoptymalna też zjadÅ‚a ze smakiem (wprawdzie z odrobinÄ… pieczywa), ale chwaliÅ‚a, że nawet nie miaÅ‚a ochoty na Å›niadanie w dniu nastÄ™pnym – i o to chodzi.
Potrawa (bez pieczywa): 960g (całkiem ładne dwie porcje) B:98,2  T:115,4  W:31,0 BTW: 1:1,2:0,3
Jak widać można „zaszaleć”, ale nadal jest prosto i w miarÄ™ zdrowo. Do takiego zestawu to pasuje jajecznica z samych żółtek na maÅ›le na Å›niadanie i 300g ziemniaków gniecionych po ugotowaniu (uduszeniu – jak nie boisz siÄ™ mikrofali) z kawaÅ‚kiem masÅ‚a na obiad.
Piszę tyle by dać przykład, że może być prosto i sycąco.
Przepraszam za długość posta (streszczenia nie będzie).
|
|
|
18 |
Działy Forum /
Kuchnia Optymalna. /
Odp: Tiramisu
|
: 2008-12-01, 12:05:38 |
Zaczêty przez adampio, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 6% |
Osobiście wyciągam z zamrażalnika to na co mam ochotę, czasami to i owo, ale b. rzadko to i owo i coś jeszcze, wkładam do kuchenki na zaprogramowany czas i to wszystko. No, niektóre produkty trzeba umyć i pokroić, a niektóre oddzielić po rozbiciu skorupki, bywa, że do gotowej potrawy trzeba dodać pół koski smalcu lub masła. Ależ bezbarwne jest moje życie (kulinarne). Czy celowo opusciles slowo mikrofalowej????????? Fakt, nie jest takie bezbarwne, bo rozświetlone zorzą polarną jaką wywołują na siatkówce mojego oka latające wszędzie po domu mikrofale, będę sobie musiał przyłożyć na powieki elektrody i wypalić.
Mogę zrozumieć niezrozumienie i lęki w stosunku do grzania bez ognia, ale w połączeniu z samodzielnym elektryzezowaniem się w celu wypalenia kandydy to już noj w stanie gazowym.
|
|
|
19 |
Działy Forum /
Wolne tematy /
Odp: *** Chat, pogawędki, komentarze, aktualności. ***
|
: 2008-12-12, 22:51:01 |
Zaczêty przez adam319, Wiadomo¶æ wys³ane przez adam319 |
Trafno¶ci: 20% |
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3609.0
Mam 30 lat Jakie są korzystne zmiany w moim stanie zdrowia? Można wiele wymieniać. Skóra stała się jędrna i gładka, przy wzroście 186 cm ważę teraz 87 kg wcześniej waga dochodziła do 100 kg.Na brzuchu zniknęła oponka z tłuszczu. Wyglądam jakbym ćwiczył na siłowni lub uprawiał jakiś sport wyczynowo, tymczasem pracę mam raczej siedzącą, a w okresie zimowym ruchu nie za wiele. Śpię po 5-6 godzin dziennie, budzę się rześki z chęcią do życia. Ustały biegunki i wzdęcia. Umysł stał się bardziej jasny. I nie siedzę z kalkulatorem i nie liczę proporcji tak jak niektórzy tu na forum. Przestrzegam zasady, że nie przekraczam 30-50 gram węglowodanów na dobę, jem jak najbardziej proste posiłki, czyli zamiast wędlin o nieznanym składzie wolę zjeść surowy boczek, lub wypić 30 % śmietanę . Nie piekę Chlebków optymalnych i nie bawie sie w korzystanie z przepisów gdyż jak najprościej np. zjem 4 jaja i popiję śmietaną to praktycznie nie chcę mi się jeść przez cały dzień, potem dojem coś późnym popołudniem i to mi wystarcza. Podczas gdy na zwykłej diecie dojadałem co chwilę coś z lodówki. Węglowodany dostarczam zjadając warzywa najczęściej cebule którą lubię w surowej postaci. Nawet jeżeli czuje że bierze mnie choroba to na drugi dzień po obudzeniu jestem zdrowy. Dla wszystkich malkontentów mam historię. Moja znajoma miała ojca chorego na miażdżycę. Najpierw odcięli mu rękę, potem nogę odcięcia drugiej nogi już nie przeżył. Cały czas był leczony i utrzymywany przez lekarzy na lekkiej diecie beztłuszczowej i co? Pan chirurg odcinał mu kończynę za kończyną. Jestem pewny, że gdyby zastosował ŻO to cieszyłby się jeszcze przez wiele lat zdrowiem.
Mamy problemy z zastosowaniem ŻO i czasami ich nie mamy. Życie nie jest łatwe, ale jest proste dopóki człowiek sam sobie go nie zechce komplikować.
Będę z uwagą czekać na moment kiedy to boczek duszony pod jarzynami wyprze surowiznę, no ale bez wyklętej przez niektórych mikrofalówki to za dużo dłubania w kuchni.
I z uporem maniaka podpowiadam, mikrofala nigdy pełną mocą, zawsze dwufazowo, 75% mocy do zagotowania, a następnie 25%mocy 20minut duszenia pod przykryciem, pychota. Jakbym miał tracić więcej niż 5 minut w kuchni to sam pewnie jadłbym surowe.
Pozdrawiam serdecznie,
|
|
|
|