Deser słodko-słony z mascarpone




Składniki:


- 1 paczka (około 150 g.) ciastek owsianych
- 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
- 60 g. masła
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka agaru
- 2 łyżki miodu
- 1 serek mascarpone (250 g.)
- 1 biała czekolada
- 1 śmietanka 30% (około 330 ml)




Sposób przygotowania:

Ciastka pokruszyć w moździerzu lub młynku. Wymieszać z  rozpuszczonym masłem i łyżką cynamonu. Ułożyć na dno małej tortownicy. Orzeszki rozgnieść na mniejsze i posypać nimi warstwę ciastek. W rondelku rozpuścić wodę, agar, miód i czekoladę. Przestudzić. Śmietankę ubić mikserem. Dodać serek mascarpone oraz powoli wlewać rozpuszczoną masę czekoladową. Ułożyć na spodzie z ciastek i orzeszków. Wierzch posypać cynamonem lub pokruszonym ciastkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.


Etykiety: ,