Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania chleb oliwkowy, posortowane według daty. Sortuj według trafności Pokaż wszystkie posty
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania chleb oliwkowy, posortowane według daty. Sortuj według trafności Pokaż wszystkie posty

piątek, 4 października 2013

Pszenny Chleb Oliwkowy czyli wspólne pieczenie


Amber  po raz kolejny zebrała ekipę na wspólne pieczenie chleba, Wisła wybrała  przepis i pieczemy. Dziękuję za wspólne doświadczenia. Ja upiekłam  dwa bochenki.

Pszenny Chleb Oliwkowy
(wg J. Hamelmana)

Zaczyn płynny
30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić)
150 g maki pszennej, chlebowej
180 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

Ciasto chlebowe
360 g płynnego zaczynu
360 g wody (lekko ciepłej)-ja dalałma jeszcze w trakcie wyrabiania ok. 50g wody bo jakieś mi za gęste wyszło
720 g mąki - to jest 90 g maki pszennej pełnoziarnistej + 315 g mąki chlebowej+ 315 g krupczatki
2 łyżeczki soli
200 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)

1.      Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić je ręcznie.
2.      Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.
3.      Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię.
4.      Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.
5.      Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.


A piekły
Anna  ŻYCIE OD KUCHNI <http://ankawell.blogspot.com/>



p.s ja dziś tak krótko, bo takie małe mi cały czas zajęło

poniedziałek, 27 lipca 2009

Wekendowa Piekarnia 40 wydań-podsumowanie nr 1




Oto podsumowanie 40 wydań dotychczasowych Weekendowych Piekarni, jakie zrobiła Aklat z Ucztując
Aklat bardzo dziekuję

#40 Chleb mój (wg przepisu Marty Gesller) i Podkarpackie proziaki

Zaproszenie od Efi z Muffingirl

Podsumowanie

#39 Skrętki i Chleb orkiszowy z przenicą bulgur

Zaproszenie od Reve82 z Dzis mam smaka na...

Podsumowanie

#38 Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami i Chleb z pieczonymi ziemniakami

Zaproszenie od Ani z Mojej Małej Kuchni

Podsumowanie

#37 Chleb Wiejski (Pain Rustique) za "Bread" Jeffrey Hamelman i Moja Chałka na zakwasie

Zaproszenie od Niego i Niej z Na kruchym spodzie

Podsumowanie

#36 Bułki z figami i Pikantny chleb ze szczypiorkiem i cheddarem

Zaproszenie od Micha z Aromatyczny

Podsumowanie

#35 Polski chleb pszenno-żytni i Bułka czekoladowa

Zaproszenie od Oczko z Historie kuchenne

Podsumowanie

#34 Ałtajskie rożki Marianny i 60/40 Nilsa

Zaproszenie od Tatter z Palce Lizac

Podsumowanie

#33 Piekarnia odwołana

Zaproszenie

Podsumowanie

#32 Chleb z ciecierzycą i pieprzem i Chleb cicierzycowy

Zaproszenie od Agi-a z Eksperymentalnie

Podsumowanie

#31 Cebularze i Chleb z płatkami owsianymi i jabłkami

Zaproszenie od Zawszepolki z Around the kitchen table...

Podsumowanie

#30 Focaccia z oliwkami i rozmarynem i Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

Zaproszenie od Kass z Smaki i aromaty...

Podsumowanie

#29 Bagietka na zakwasie z makiem i skórką pomarańczową i Fiński chleb Joululeippa

Zaproszenie od Margot z Kuchnia Alicji

Podsumowanie

#28 Chleb toskański i Żytni chleb z siemieniem lnianym

Zaproszenie od Tilianary z Kuchni Szczęścia

Podsumowanie

#27 Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny

Zaproszenie od Liski z White Plate

Podsumowanie

#26 Chleb z serkiem ricotta

Zaproszenie od Atiny_bc z Tak sobie pichcę...

Podsumowanie

#25 Włoskie bułeczki z ziemniakami i bazylią i Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży

Zaproszenie od Agatki z Twoje&Moje

Podsumowanie

#24 Chleb ze świeżym koperkiem

Zaproszenie od Aklat z Ucztujac...

Podsumowanie

#23 Chleb na czerwonym winie z orzechami piniowymi i figami

Zaproszenie od Zawszepolki z Around the kichen table...

Podsumowanie

#22 Rustykalny chleb z pieczonym czosnkiem i Warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy

Zaproszenie od Kasic z Pokrojone doprawione

Podsumowanie

#21 Ciemny wiejski chleb i Chleb z dodatkiem selera i sezamu

Zaproszenie od Margot z Kuchnia Alicji

Podsumowanie

#20 Miche z mąki mieszanej Jeffreya Hamelmana

Zaproszenie od Tatter z Palce Lizac

Podsumowanie

#19 Weekendowy chlebek Dany

Zaproszenie od Dany z Leśnego Zakątka

Podsumowanie

#18 Delikatny pszenno-żytni chleb na zaczynie drożdżowym

Zaproszenie od Mirabelki z Kuchenne Pogawędki

Podsumowanie

#17 Słodkie bułeczki z Brandy i Chleb piwny (na zaczynie piwnym)

Zaproszenie od Zawszepolki z Around the kichen table...

Podsumowanie

#16 Chleb jajeczno-maślany na zakwasie z puree ziemniacznym i Grissini Rubata

Zaproszenie od Atiny_bc z Tak sobie pichcę...

Podsumowanie

#15 Chleb bananowy lekki jak piórko

Zaproszenie od Ptasi z Coś niecoś

Podsumowanie

#14 Chleb Petera

Zaproszenie od Tilianary z Kuchni Szczęścia

Podsumowanie

#13 Roscon the Reyes i Żytni chleb słonecznikowy na zakwasie

Zaproszenie od Tatter z Palce lizać

Podsumowanie

#12 Chleb świąteczny z Maroka

Zaproszenie od Agatki z Twoje&Moje

Podsumowanie

#11 Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą

Zaproszenie od Margot z Kuchni Alicji

Podsumowanie

#10 Świateczny pumpernikiel

Zaproszenie od Tilianary z Kuchni Szczęścia

Podsumowanie

#9 Chleb owsiany z imbirem i cynamonem

Zaproszenie od Agatki z Twoje&Moje

Podsumowanie

#8 Chleb na zakwasie z kawą i cebulą

Zaproszenie od Izoldy na Cicinie

Podsumowanie

#7 Białys

Zaproszenie od Tatter z Palce lizać

Podsumowanie

#6 Chleb oliwkowy

Zaproszenie od Aarici z Niebieskich Migdałów

Podsumowanie

#5 Pane pugliese di grano duro z typu Altamiry

Zaproszenie od Eli z My best food

Podsumowanie

#4 Chleb z kuminem i prażoną śmietaną

Zaproszenie od Margot z Kuchni Alicji

Podsumowanie

#3 Laugenbrotchen

Zaproszenie od Atiny_bc z Tak sobie pichcę

Podsumowanie

#2 Ciabatta wg Bertineta

Zaproszenie od Margot z Kuchni Alicji

Podsumowanie

#1 Chleb Kalamata

Zaproszenie od Margot z Kuchni Alicji

Podsumowanie


wtorek, 11 listopada 2008

Podsumowanie Weekendowej piekarni odcinek 6



Tak ,tak piekliśmy razem już po raz szósty .Tym razem gospodyni Aaricia z blogu Niebieskie Migdały nie tylko wybrała przepis na pyszny Chleb oliwkowy ,ale tez zrobiła wspaniały, piękny banerek dla Weekendowej Piekarni .Aaricia bardzo dziękuję :)
Chleb oliwkowy okazał się bardzo smaczny ,ma bardzo aromatyczny i zapach, i smak ,a skórka jest wyjątkowo chrupiąca- polecam!

Wspólnie pyszne chlebki piekły:
Aaricia z blogu Niebieskie Migdały
Agatka z blogu Twoje&Moje
Atina z blogu Tak sobie pichcę
Karolcia z blogu For the Body and Soul..
Tatter z blogu Palce lizać
Tilianara z blogu Kuchnia szczęścia
i Margot z blogu Kuchnia Alicji
Bardzo dziękuję wszystkim i zapraszam już wkrótce do następnego pieczenia
w ramach Weekendowej Piekarni !

sobota, 8 listopada 2008

Chleb oliwkowy





Chleb ten upiekłam w ramach
Weekendowej piekarni odcinek 6
Gospodyni tej edycji Aaricia właścicielka blogu Niebieskie Migdały wybrała przepis na chleb bardzo łatwy i bardzo aromatyczny z dużą ilością oliwek .Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny ,my zjedliśmy go z serkiem kozim. Oliwki dałam małe, zielone ,ważyły ok. 120g po dokładnym odsączeniu na warstwie papierowych ręczników przez ok.2 godzimy .Przepis cytuje za Aaricią



Chlebki bardzo polecam !

Chleb oliwkowy
Olive Bread autorstwa Carol Field. Przepis pochodzi ze zbiorów nowojorskiej szkoły De Gustibus, (w której autorka była jedną z wykładowczyń) wydanych w formie książki, którą dostałam od mojej drogiej przyjaciółki na urodziny :)

"Ten chleb w zasadzie trudno zrobić ręcznie, ponieważ oliwki muszą być wystarczająco wygniecione aby uwolniły swój aromat do chlebowego ciasta. Malakser robi to idealnie."-C.F.

• 3/4 filiżanki (cup) cieplej wody (40-45 st.Celsjusza)
• 3 1/2 łyżeczki drożdży instant
• 1/4 filiżanki (cup) oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania miski
• 340 g (12 ounces) zielonych oliwek sycylijskich (duże zielone oliwki o średnio zwięzłym miąższu)
lub 170g (6 ounces) małych, czarnych oliwek liguryjskich lub 170g (6 ounces) małych zielonych oliwek, UWAGA: waga dot. oliwek kupionych na wagę, z pestkami, wydrylowane będą na pewno lżejsze
• dodatkowo kilka oliwek do dekoracji
• 3 3/4 filiżanek (cups) mąki pszennej + 1/3 filiżanki do zagniatania
• 1 1/2 łyżeczki soli
• ok. 1/3 filiżanki (cup) mąki kukurydzianej



Do miski od malaksera z zamontowanym wiosłem wlać ciepłą wodę, wymieszać z drożdżami o zostawić na 10 minut.
Dodać 1/4 filiżanki oliwy i wymieszać. Dodać wypestkowane oliwki, mąkę, sól i miksować na najniższej prędkości przez 2 minuty.
Wiosła zastąpić hakami. Ugniatać na najniższej prędkości przez ok.3 minuty (dopóki oliwki będa rozgniecione i uwolnią swój aromat). Jeśli to konieczne, można dodać 1 1/2 łyżeczki ciepłej wody.
Stolnicę posypać mąką, wyjąć ciasto i zagniatać ręcznie przez 2 minuty (ciasto powinno być w miarę zwięzłe). Powinno być miękkie ale nie gładkie soft but never smooth.
Lekko naoliwić miskę, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę (lub dopóki ciasto nie podwoi objętości). Podzielić ciasto na dwie równe części, a następnie każdą część złożyć na trzy.
Na lekko omączonej powierzchni położyć jedną część ciasta, przy pomocy rąk wałkować ("turlać" :) ciasto w swoją stronę, dociskając kciukami tak aby był odpowiedni nacisk na wałek ciasta - roll the dough toward you, using your thumbs to guide the dough and create tension in the rolling process . Przy pomocy obydwu rąk uformować w kształt cygara - środek powinien być grubszy a obydwa końce trochę cieńsze. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Dwa arkusze papieru do pieczenia lekko naoliwić i wysypać odrobiną mąki kukurydzianej.
Umieścić bochenki na arkuszach, przy pomocy ostrego noża naciąć powierzchnię ciasta w krzyżyki. Delikatnie wcisnąć w wierzch bochenków oliwki zachowane do dekoracji. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na godzinę w zaciszne i ciepłe miejsce :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
(jeśli używasz kamienia, włóż go do piekarnika aby rozgrzać porządnie, 30 minut przed pieczeniem. wysyp go mąką kukurydzianą zaraz przed wrzuceniem na niego bochenków chleba).
Włożyć chleby do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut póki skórka nie będzie złocisto-brązowa

środa, 5 listopada 2008

Weekendowa Piekarnia Nr 6



Mam zaszczyt zaprosić do Weekendowej Piekarni już szósty raz
Gospodynią tej edycji jest Aaricia z blogu Niebieskie Migdały
Aaricia wybrała chleb oliwkowy na ten weekend i zrobiła jeszcze śliczny banerek
Zapraszamy

P.S taka mała prywata
Kochani znalazłam fajny sklep z koszami do wyrastania
sklep
niestety oni sprzedają po 10 takich samych koszyków ,nie można kupić mniej ,hm nie chciałby ktoś kupić
Kosze nie są drogie ok 10 zł za sztukę wychodzi oczywiście koszty wysyłki
Chętnie bym do spółki z innymi kupiła następujące zbijane kosze
KWPO629 podłużny na 0,6 kg
KWP1035 podłużny na 1,0kg
KWO1021 okragły na 1,0kg
KWO1525 okragły na 1,5 kg
Jakby ktoś chciał się przyłączyć to proszę o informacje tu ,na adres mailowy ,czy pw na forum CinCin