Chcesz schudnąć? Naucz się gotować! Dlaczego?

 

Nasza sylweta w dużej mierze zależy od tego, co jemy. Im więcej w Naszej codziennej diecie gotowych dań, produktów zawierających białą mąkę czy też smaczne choć zupełnie bezwartościowe dodatki, tym większe są szanse na to, że wcześniej lub później będziemy musieli zacząć zmagać się z dodatkowymi kilogramami. Jeśli jednak zdarza Ci się czytać opisy produktów na pewno zdążyłeś już zauważyć, że na sklepowych półkach trudno jest znaleźć wartościowe produkty. Wędliny składające się z wody i wypełniaczy, surówki konserwowane przy pomocy dziwnych specyfików. Właśnie dlatego, jeśli naprawdę zależy Ci na zdrowiu musisz nauczyć się gotować. To nie jest trudne.

Większość osób, która słyszy tą radę blednie i za chwilę znajduje sto mniej lub bardziej logicznych wymówek. Nic w tym dziwnego. Gotowanie kojarzy się Nam z zadaniem trudnym, czasochłonnym, skomplikowanym. Problem polega na tym, że kiedy mówimy o gotowaniu dla zdrowia, nie mamy zamiaru przygotowywać Cię do udziału w konkursie kulinarnym, a jedynie do zapoznania się z prostymi zasadami przyrządzania posiłków. Uwierz, że może być to równie proste, jak przygotowanie zupki z torebki.

Dlaczego gotowanie dietetyczne jest proste? Oto kilka argumentów!

  1. Nie ma tu miejsca na potrawy smażone, panierki i sosy, a także dania zawierające mąkę, czyli te składniki dań, które choć nadają im charakter, to sprawiają najwięcej problemów nie tylko początkującym kucharzom. Większość dań przygotowuje się w piekarniku lub parowarze, dzięki czemu nie wymagają od Nas właściwie żadnego wysiłku, wiedzy i uwagi.

  2. Trudno jest znaleźć przepis w którym nie da się zastąpić nielubianego przez nas składnika czymś bardziej przez Nas lubianym. I to zupełnie bez konsekwencji. Możesz być pewny, że mimo modyfikacji, danie będzie równie smaczne.

  3. Stworzenie zdrowego posiłku zajmuje czasem aż godzinę, ale tylko dlatego, że potrzebujemy 10 minut na krojenie składników, a kolejne 50 minut musimy czekać na zakończenie pracy piekarnika. Nie musisz stać nad garnkami i co chwilę sprawdzać czy wszystko na pewno idzie tak jak powinno.

Jak widać kwestie techniczne nie są dobrą wymówką do rezygnowania z samodzielnego przygotowywania posiłków. W końcu jedyne co musimy zrobić to: umyć, pokroić, przerzucić do jednego naczynia i wymieszać składniki. Czasem powyższą listę należy uzupełnić o wstawienie dania do piekarnika, lodówki lub tylko do postawienia naczynia na stół, ale czy to zadanie jest trudne?

Co zyskujemy gotując samodzielnie?

  1. Przede wszystkim gwarancję, że posiłek składa się z pełnowartościowych składników. W końcu to My decydujemy o tym co znajdzie się na Naszym talerzu. Mamy możliwość konsumowania tylko najświeższych produktów kupionych u pewnego dostawcy.

  2. Pewność, że znajdujące się w nim produkty zostały właściwie przygotowane i tym samym nie straciły swoich wartości odżywczych. W końcu kupując gotowe dania nie mamy żadnej gwarancji, że przygotowano je ze świeżych warzyw, a nie z mrożonek.

  3. Możliwość modyfikacji dania, czyli wykluczania z niego nie tylko nielubianych składników, ale też tych bardziej kalorycznych na rzecz tych lżejszych. Dzięki temu w trakcie diety nie musimy rezygnować z ulubionych dań.

To tylko kilka z powodów dla których warto nauczyć się gotować, czy raczej poznać przepis na kilka dietetycznych dań. Lista zalet jest naprawdę długa. Dietetyczna kuchnia to idealne rozwiązanie w chwili kiedy swoją wizytą zaskakują Nas znajomi i musimy szybko coś upichcić by ich przyjąć. Doskonale sprawdza się w czasie wypadów za miasto czy na urlopie ponieważ nie wymaga od Nas właściwie żadnego wysiłku. Ważny jest też aspekty psychologiczny, na który zwraca uwagę coraz większa liczba lekarzy propagujących medycynę holistyczną. Badania pokazują, że osoby które rzadko korzystają z gotowych dań znacznie dłużej są w stanie wytrwać na dietach, a co więcej chętniej podejmują się dokonywania zmian innych sferach swego życia. Są bardziej skłonne do podejmowania wyzwań, a także są o wiele bardziej pewni siebie niż osoby, które unikają dietetycznych dań!

W dietetycznej kuchni ważniejsze od umiejętności są dodatki: ilość i jakość składników jakich używamy do przygotowywania dań. Kiedy zaczniesz interesować się tym tematem uwierzysz, że również bycie na diecie, czy raczej trwała zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze, to nic strasznego. Teraz kiedy mamy dostęp do tak wielu suplementów diety, możemy odchudzać się zupełnie o tym nie myśląc. Wystarczy, że miejsce tradycyjnej kawy zajmie zielona kawa, a zaczniesz tracić zbędne kilogramy już od samego rana. Co więcej jej systematyczne spożywanie, w formie tradycyjnej lub też tabletek zawierającej wyciąg z jej ziaren, poprawia sprawność układu odpornościowego. Jest w dodatku skuteczniejsza niż większość popularnych naturalnych antybiotyków, takich jak czosnek czy wyciąg z grejpfruta.

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola